Sunday, May 20, 2012

RAJA BAIK PULIH-EPISOD SENAPANG, BHG 1.

Bro Azmal
Azmal: Hari ni saya ditemani oleh Mat Wey ke kedai membuat bingkai gambar di Puncak Alam, kedai bernama Jinjit. Saya di beritahu yang di kedai ini bukan saja membuat bingkai gambar tapi juga mengambil inisiatif untuk membaik pulih barangan khususnya yang diperbuat dari kayu!

Azmal: Barang yang saya bawa ini adalah senapang kayu yang pernah digunakan untuk pengambaran filem Leftenan Adnan kira-kira sedekad yang lalu.

Senapang Kayu
Inilah senapang kayu yang dibawa oleh bro Azmal untuk dibaik pulih, dua laras lagi!

Bro Rock
Yang akan mengendalikan kerja baik pulih ini.
Rock: Hai! Saya Rock aka tukang kayu dalam bengkel ini! Bermacam-macam barangan yang dibawa oleh pelanggan ke kedai saya ni selalunya untuk di'frame'kan, tapi kali ini agak berlainan sikit kerana tugasan kali ini adalah untuk membaik pulih, oleh kerana yang membawa barang ni di'rekomen' oleh kawan seperjuangan maka saya terima tugasan ini sebagai cabaran!

Rock: Senapang ini walaupun kayu tetapi hasil kerjanya agak bagus dan bentuknya memang dari pengamatan saya adalah saiz sebenar senapang lama kita dulu. Memandangkan senapang ini dibuat untuk filem Leftenan Adnan maka sudah tentu ia dibuat mengikut spesifikasi yang betul..

Rock: Jadi macam mana yang en. Azmal nak saya buat dengan senapang ni??

Azmal: Tak payah ber encik-encik bro! Hehe.. Kalau boleh saya nak bro baik pulih biar nampak macam senapang betul dari segi penampilannya, biar kalau saya bawak keluar habis orang berterabur lari termaksuklah perompak dan polis!

Rock: Eh? bro nak buat apa dengan senapang ni??

Azmal: Takde la bro, tu perumpamaan je.. Biar nampak 'real' la bro!

Rock: Oooo..


 Perbincangan diteruskan..
Azmal: Agak-agak boleh ke buat bro??

Mat Wey: Jangan bagi malu aku Rock!



Rock: Boleh tu boleh bro.. tapi saya kena selidik dulu macam mana rupa asal senapang ni, kalau boleh saya nak buat biar nampak asli semasa senapang ini dikeluarkan masa era 40an dulu..

Azmal: Mana bro tau ini senapang 40an??

Rock: Eh! hehe.. saya agak-agak je bro!

Azmal: Tapi betul la tu!

Rock: Ye ke?? Dah tau dah..

Azmal: Agak-agak berapa kosnya ya??


Bro Rock mengamati senapang-senapang kayu ini..



Rock: Saya kena 'Research', 'sand' balik permukaan, tukar balik bahagian-bahagian yang patah ni, syelek dan cat.. Mungkin mengambil masa dalam dua minggu, saya bajet dalam lingkungan RM300 ke RM400 untuk kedua-dua senapang ni..

Azmal: Ok  saya setuju bro! Mungkin nanti senapang ni saya nak di 'frame'kan sekali!

Rock: Ok boleh! No hal punya! Tapi tu kira lain la..

Azmal: Hehe.. ok ok..


Bro Rock memberi pos yang menarik tanda menyahut cabaran!
Apakah bro Rock akan berjaya menghidupkan senapang ini?? Kita akan saksikan di episod akan datang dalam RAJA BAIK PULIH!!(Bergema)

6 comments:

  1. Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. bro megat main senapang pula yer? botol still cari lagi ke? hehehe

    ReplyDelete
  3. hebat mar roxx, merestoration senapang patah

    ReplyDelete
  4. saifullahmuhammad86@gmail.com
    budak baru belajar

    ReplyDelete