Wednesday, September 28, 2011

TIN JOOI WAH, KAJANG.

Demam raya dah kebah, 'mood' raya pun dah beransur, bak kata En.Mat, kepenatan! Jadi untuk memulakan kembali paparan koleksi botol-botol soda Malaya ni aku mulakan dulu dengan jenama ringan-ringan sebagai 'starter'.

Kali ini paparan aku adalah botol soda dari Tin Jooi Wah Kajang yang ditemui pada sesi jalan-jalan cari kerepek di Tanjung Karang tahun lepas. Mungkin jenama ini tidak se gah jenama-jenama lain yang ada sekarang tapi dahulu jenama ini adalah antara jenama yang memeriahkan industri air soda di Selangor dan juga tanah air. Ada beberapa lagi variasi botol dari jenama ini seperti jenis cetakan pada kaca(Printed) yang telah wujud sebelum merdeka lagi akan tetapi botol ini bukanlah botol lama tetapi botol yang terbaru atau mungkin juga keluaran terakhir dari jenama cap burung helang ini kerana aku dah tak nampak lagi jenama ini dijual dimana-mana kedai runcit atau atau kedai kopi di kawasan kampung. Menggunakan label kertas, teknologi cetakan ini telah wujud sebelum teknik cetakan di atas kaca lagi dan sekarang diguna pakai kembali kerana ia menjimatkan kos.

Botol soda dari Kajang ini tidaklah dalam kondisi yang paling baik tetapi sudah cukup baik untuk kita melihat grafik pengiklanan pada botol ini yang mana bagi aku ianya cukup menarik.


Ais krim Soda Cap Helang Kajang.
No comments:

Post a Comment