Friday, June 25, 2010

Bapak Segala Brand Soda!

Schweppes salah satu jenama yang gah dalam arena air soda di dunia.. dan setahu aku jenama ni adalah jenama' established' yang paling tua di dunia, iaitu tahun 1783. Botol yang di gunakan pada waktu tu adalah botol 'Torpedo'(berbentuk jantung pisang). Di Malaya ni jenama ni tidak terlepas dari memasuki pasaran, aku tak berapa pasti ia masuk ke sini tahun berapa tapi aku agak-agak paling lewat pun tahun 50an lagi. Apa yang aku paparkan ni bukanlah botol Schweppes yang lama malah yang paling akhir yang ada di pasaran sekitar lewat 80an dulu. Menggunakan label kertas untuk menutup logo botol Yeo's.. kenapa menggunakan botol Yeo's?? Ini kerana Schweppes ni di edarkan oleh syarikat Yeo Hiap Seng di sini.

Botol Schweppes yang aku ada ni kondisi tak berapa elok, tapi cukup baik lah untuk di buat koleksi dan 'refrence' bapak segala air soda ni..

Wednesday, June 23, 2010

Ibu Segala Air Soda..

Selain dari mengumpul botol soda lama kerana keindahan warna kaca, kemasyhuran brand tu tersendiri, cara pengiklanan botol, variasi model-model sesuatu jenama botol aku juga berminat dengan isi kandungan botol soda ni. Bermacam-macam jenis perisa air soda ni ada dalam koleksi aku dan bila terserempak dengan botol pati(Essence) air soda ni bagi aku satu penemuan yang amat memberangsangkan.. Ini lah ibu segala perisa air soda yang kita minum selama ini dan yang aku paparkan ini adalah salah satu dari jenama pati soda..

Barnett & Foster Ltd. ni satu syarikat dari London yang mengeluarkan pati soda sejak awal 1900 lagi.. Jadi apa kena-mengena botol luar ni dengan botol soda tempatan kita ni?? Jawapannya memang ada kena-mengena secara langsung.. Ini kerana botol pati Cherry Cider ni aku dapat semasa pencarian botol soda di sebuah kilang Aerated Water di Terengganu dulu.. Kilang yang membuat air Lamned, air soda kampung.. dan aku dapat tahu juga banyak lagi kilang air soda di Malaya ni menggunakan jenama ini dulu. Ada bermacam-macam perisa lagi yang aku jumpa dan yang ini salah satu darinya. Jadi sebenarnya air soda kampung kita ni sememangnya tak lah kampung sangat kerana pati air soda ni di import dari London, United Kingdom! Salah satu koleksi yang aku amat banggakan kerana aku dapat menyimpan 'keluarga' botol soda ni iaitu pati soda, tak ada pati soda maka tak ada la air soda..

Monday, June 21, 2010

FANTA

Kalau air soda perisa anggur, Fanta lah pilihan aku waktu kecik-kecik dulu, memang sedap! Bila dah dewasa ni, terjerumus pulak dalam arena botologi ni maka bila terserempak dengan botol Fanta ni aku takkan lepas peluang untuk jadikan botol ni botol 'angkat' aku! Design dan botolnya amat menarik bagi aku. Di sini aku ada beberapa variasi yang aku dapat sepanjang menjadi ahli botol soda selama ni. Setakat sekarang aku dah ada enam jenis dan aku tak berapa pasti berapa jenis lagi yang aku belum dapat. Kepada ahli-ahli lain yang ada versi yang aku takde, kongsi-kongsi la info bro!

Versi 1970, mungkin yang terawal.Versi 1970 hingga awal 1990Yang peliknya dalam tahun 2000 dulu sewaktu hangat menjember botol, aku terserempak dengan botol Fanta ni dalam peti ais di satu kedai kopi di Kelantan, siap aku test lagi, bukak dan minum! Fuh! kalau basi pun aku tetap rasa sedap la air anggur Fanta ni! Tapi memang tak basi! Setahu aku awal 90an air Fanta ni dah bungkus tapi dalam tahun 2000 aku sempat merasa lagi! Pelik, memang pelik... tapi itu lah keindahan menjember botol soda ni...

Sunday, June 20, 2010

SINALCO.. BATU KITANG.

Siapa tak kenal botol Sinalco ni.. brand dari Jerman yang amat terkenal di kalangan ahli-ahli botologi yang wujud di Malaya ni seawal tahun 50an lagi.. Kerana keunikan botol dan logonya yang tersendiri maka botol ni amat senang di kenali dan mudah mesra dengan tuannya. Sinalco ni memang brand kegemaran aku dan apa yang aku paparkan kali ni adalah botol Sinalco dari Batu Kitang, Kuching, Sarawak.. tapi bukan lah bermakna botol ni berasal dari sana kerana botol ni di buat di kilang di Semenanjung ni iaitu KL Glass berpandukan cetakan emboss di tepi bahagian bawah botol ni(kebiasaan botol Sinalco yang terawal di buat oleh Singapore Glass, tertera SG pada tapak botol), cuma ia di botolkan di Sarawak untuk pasaran di sana termasuklah sabah mungkin(botol Sinalco Borneo aku tak jumpa-jumpa lagi!) dan seterusnya di cetakkan di botol ni: DIBOTOLKAN OLEH BEVERAGES SDN. BHD. 151 JALAN BATU KITANG, KUCHING, SARAWAK, MALAYSIA. Kacanya yang polos tak kasar, tak berbintik dan tiada emboss Trade Mark bermakna botol ni adalah versi yang baru dari adik-beradiknya yang lain.Tertera: 250 ml, DILESENKAN OLEH SINALCO AG. WEST GERMANY
Tertera alamat tempat dibotolkan.


Sekali-sekala dalam pemburuan botol ni kita mungkin terserempak dengan botol dari seberang laut ni, mungkin di bawa dari sana atau yang tertinggal kapal kat sini.. Itu lah kehebatan botol soda local kita ni.

Thursday, June 17, 2010

Indahnya GreenSpot.. BORNEO.

Dah lama aku dengar perkhabaran tentang kewujudan GreenSpot botol no.2 versi Borneo ni, tengok gambar pun tak pernah, tengok iklan kat surat khabar lama pun tak pernah, hanya khabar angin je.. sehinggalah hari ni, bersua jua aku dengan botol oldschool ni.. Yang jumpanya pun member seperjuangan jugak. Tak banyak beza yang boleh kita lihat pada botol ni, cuma bintik-bintik yang aku rasa agak kasar sedikit dari yang lain.. Paling ketara cetakan pada kotak Pasteurized yang menunjukkan botol ni dari Borneo..

Depan dan Belakang tiada perbezaan dari botol seangkatan.

Bintik-bintik yang agak kasar.

Penambahan satu garisan ayat pada kotak Pasteurized:
GREEN SPOT (BORNEO) LTD. Jadi kalau dari jauh nampak botol ni dan dalam kotak Pasteurized tu macam ada lima garisan ayat je berjaga-jagalah.. Jodoh dah sampai la tu!
Wednesday, June 16, 2010

Tak Cantik Tapi Menarik..

Kalau di lihat pada penampilan botol Coke Local no. 2 ni memang segan la nak bawak berjalan! kondisi teruk, calar balar, tulisan pun dah ghaib habis! Tapi tu lah, sehodoh-hodoh botol ni pun ada kelebihannya. Botol ni member seperjuangan jugak yang dapat, ntah mana dia korek pun aku tak tau, tak berbasuh pun lagi.. Apa yang menariknya botol ni?? Setelah aku teliti dari atas sampai bawah botol ni baru la aku nampak keistimewaannya.. Di bahagian bawah lubang mold berbentuk bulat yang kebiasaannya berbentuk longkang di tapak.. bukan sahaja lubang mold yang lain, paling ketara di tapak botol ni takde tulisan embossed SG220 yang merupakan 'trade mark' kepada botol Coke local no. 2 ni..

Tulisan embossed Trade Mark Registered seperti biasa.

Lubang mold bulat bukan longkang di bawah.. ini tak biasa bagi aku..


Tertera no. 9 di sebelah kiri, tengah-tengah logo bentuk 'diamond' dengan huruf N di dalamnya dan tertera no. 56 di sebelah kanan. Aku tak pasti samada 56 ni tarikh pembuatan atau nombor untuk mold.. Tiada SG220!
Patut la penampilannya buruk rupanya ada kelebihan.. Tak cantik tapi menarik.. Penemuan hebat bagi aku tahun 2010 ni.. ada lagi ke versi Coke local no. 2 ni akan keluar?? Kita tengok je nanti..Tuesday, June 15, 2010

Crate Kayu 7up Florida.

Salah satu crate kayu dalam koleksi aku ialah crate 7up 'buih' yang aku perolehi dari kilang di sini satu masa dulu tapi yang menariknya crate ni bukan berasal dari sini tetapi dari Miami, Florida U.S. Penyekat kayu di dalam bukan seperti crate kayu di sini yang mempunyai 24 petak tapi yang ni cuma ada 4 petak besar sahaja. Jenis atau saiz botol yang di gunakan untuk crate ni aku tak berapa pasti tapi berdasarkan cetakan di tepi crate ni tertera 12 ounce. Jika botol soda local kita yang berisi 285ml bersamaanlah dengan 10 ounce, fakta ni kita boleh lihat di beberapa jenis botol soda kita yang kadang-kadang ada di cetak kandungan mengikut ounce seperti botol Kickapoo. Jadi kalau 12 ounce ni lebih banyak la dari 285ml.. mungkin botol yang di gunakan tak sampai ke Malaya ni.
Tertera 12 ounce.

Cetakan di sebelah dalam antara yang menarik tentang crate ni.
Tertera: Fresh Up with 7up, You like it, it likes you.Tertera:
EURA COCR CASE CO.(Nama syarikat penbuat crate)
TRADE MARK JAX FLA, REG U.S. PAT. OFF

Di bahagian depan crate ni ada lagi cetakan tulisan yang berwarna hijau tapi dah luntur, aku sendiri tak dapat baca apa yang tertera, makhlumlah crate dah teruk kondisinya tapi tetap juga menjadi crate kegemaran dalam koleksi aku.


Monday, June 14, 2010

Indahnya GreenSpot.. Episod 2

Sedikit penambahan fakta mengenai botol GreenSpot yang aku labelkan sebagai versi no. 2 selepas botol no. 1 iaitu botol tegak(straight side). Pada entry yang lepas aku ada menunjukkan botol no. 2 ni, botol yang sudah agak lama dalam simpanan aku.. Banyak yang aku terlepas pandang mengenai botol GreenSpot no. 2 aku ni sehinggalah aku perolehi sebiji lagi botol no.2 ni di Amcorp Mall pagi semalam. Jika di lihat di sebelah depan (botol baru dapat sebelah kiri) tidak ada apa-apa perbezaan yang ketara cuma botol di sebelah kanan tulisan sedikit tebal..
Tapi jika kita lihat di bahagian belakang logo, perbezaannya jelas di mana botol yang dah lama aku simpan ni tak mempunyai tulisan jawi..Tiada tulisan jawi(kanan)
Di bahagian kotak tertera Pasteurized Beverage pula perbezaan pada saiz tulisan di mana botol yang aku baru dapat tulisannya lebih kecil dari yang lama terutama pada tulisan Not Carbonated No preservatives..Tulisan pada botol sebelah kiri lebih kecil


Dan terakhir pada tapak bawah botol di mana botol yang aku baru dapat (kiri) tertera GREEN SPOT INC manakala botol di sebelah kanan juga tertera GREEN SPOT INC tapi dengan penambahan tulisan SG67 di tengah-tengah.. Ada lagi satu atau dua fakta perbezaan lagi tapi korang tengok sendiri la kepada ahli-ahli botologi yang ada botol ni atau yang bakal dapat nanti..
Begitulah indahnya GreenSpot.. Memang indah tapi berdarah jugak la nak kasi complete! (kalau boleh di katakan complete!)


Saturday, June 12, 2010

Botol Coke 290ML Yang Jahat!

Sepanjang tempoh memburu botol Coca-Cola tempatan ni aku dapati botol 290ML ni lah yang mempunyai paling banyak variasi antara model-model lain dalam set Coca-Cola local.. Contohnya 290ML tulisan cina panjang di belakang dan tulisan cina pendek. Tulisan cina pendek ni pulak aku dah jumpa dua jenis, satu lubang mold bulat di tepi tapak dan satu lagi lubang mold petak di tapak botol berbentuk longkang.. Ada jugak lagi botol 290ML yang tak bertulang di perutnya, licin di tepi, cuma ada jalur sambungan mold je, lagi yang 290ML double sided bertanda SG tu yang telah di posting oleh Che Mat kita, 290ML double sided bertanda GG dari bro Zul kita di Selatan dan kali ni penemuan terbaru lagi oleh pendatang baru kita yang makin meningkat 'MABUK' dalam pemburuan botol, En. Sham dari Kg. Subang, 290ML double sided bertanda HH, lubang mold petak besar di tepi tapak, memang lain dari yang lain.. Itu yang aku cakap botol 290ML ni memang jahat, banyak variasi, berdarah nak mencari!

Thursday, June 10, 2010

Kuman seberang sungai nampak, gajah depan mata main langkah je.. Episod 2.

Pagi semalam bro Sham ajak aku sarapan di TTDI Jaya, Shah Alam, tak jauh dari rumah aku.. bersarapan sambil borak-borak cerita hal botol, mana lagi nak cari botol sekarang ni.. Kat mana lagi nak jember korek botol ni. Selesai makan dan berborak aku cakap hantar aku balik lah, nak lepak kat rumah je. Dalam perjalanan balik terpandang lah satu kawasan yang di duduki oleh kaum india, kawasan perumahan tepi bekas estet sawit. Dah hampir sedekad aku tinggal di Shah Alam ni tak pernah tergerak nak masuk kawasan tu, kata bro Sham, lima enam tahun lepas dia ada masuk kawasan tu, ada kedai runcit kat situ dulu.. Dengar je kedai runcit lampu ultraman aku mula la menyala! Apalagi aku cakap, jom la masuk.. bro Sham kita terus buat U turn.. Dalam 30 meter selepas susur masuk dah terpandang permandangan yang kiranya agak indah bagi aku.. Crate-crate plastik bertindih-tindih dengan botol soda dalam stor kedai runcit tu..Apalagi kami pun membuat tinjauan dan penyiasatan.. dan ini lah pandangan pertama kami bila memasuki stor setelah mendapat lampu hijau dari ane tokey kedai runcit tu.. Tengok kepada gaya visual di depan aku ni macam tak berapa syok je sehinggalah terpandang botol Coke versi terakhir dalam crate paling bawah.. Masih ada air belum bukak! Kira dah best sangat dah dalam tahun 2010 ni!

Coke local No. 16 ada air! Sprite dan juga F&N..


Apalagi, secara automatic semangat botologi meresap! Setelah mendapat lampu hijau buat kali kedua dari ane kedai maka bermakna stor ni akan di langgar geroda dalam masa beberapa saat!

Bro Sham kita memulakan tugas! Dah mula bersepah!
Stor dah di langgar Geroda!Askar-askar Coke 90an lagi yang di tawan!


Acara mengemas! Kalau kat rumah jangan harap la serajin ni! Sama la aku pun!!Sepuluh tahun dulu keadaan seperti ni aku tak pandang pun, nak pulak crate-crate plastik ni dengan botol-botol soda yang di anggap baru ketika tu. Tapi sekarang zaman dah berubah begitu jugak botol-botol ni dah semakin pupus, kalau dulu botol coke ni kat mana-mana kita boleh lihat berkilat, tegap penuh berisi air.. tapi sekarang dapat sebijik yang ada air pun dah kira hilang penat memunggah satu stor! Mungkin sekarang ni rasa kelakar duk ambik jugak crate-crate plastik dan botol-botol Coke 90an ni, macam takde nilai, tapi tunggu la bila dah pupus macam crate kayu dan botol Coke tulisan putih.. masa tu lah anak-anak kita (kalau ada yang terjerumus dalam kancah botologi!) melompat bila dapat botol Coke 90an yang kena pakai lampu suluh baru nampak tulisan!